Nysa Kütüphanesi

Nysa Antik Kenti Kütüphanesi


Nysa Kütüphanesi Roma İmparatorluk Döneminde MS 2. Yüzyılda İmparator Hadrianus döneminde İmpartorluğun Karia bölgesinin Nysa Antik Kentinde kurulmuştur. Kütüphanenin iki yada üç katlı olduğu düşünülmektedir.


Nysa Kütüphanesi, Nysa antik kentinde bulunan gymnasium'un 150 metre kuzeyinde, tiyatronun batısında yer alır. Kütüphane yapısal olarak Efes Antik kentinde bulunan Celsus Kütüphanesine benzer. Yapının dış duvarlarında gözler bulunmaktadır, bu gözlerde süsleme amaçlı çeşitli heykeller olduğu düşünülmektedir. Kütüphane duvarları iç ve dış duvar olmak üzere iki katlıdır. İki duvar arasında havalandırma boşlukları bulunur. Kütüphanenin okuma salonu 13.4 metre boy ve 8.70 metre ene sahiptir. Kütüphanenin aydınlatılması için pencereler kullanılmıştır. Kütüphane içerisinin renkli mermerlerle süslenmiş olduğu günümüzde yapı içerisinde bulunan çok sayıda kırık renkli mermerden anlaşılmaktadır.  


Nysa Kütüphanesinin tek başına bir kurum gibi değil şehirde bulunan Gymnasium’a bağlı olarak çalıştığı düşünülmektedir. Nysa Kütüphanesindeki kazılar ilk defa 1907 yılında başlamıştır. Aralıklarla devam eden kazılar halen sürmektedir. Kütüphanede  papirüs ve parşömen rulolar ve yazma eserler uzun süre insanların hizmetine sunulmuştur.


Nysa Kütüphanesi antik çağda Nysa antik kentinin bir kültür merkezi olması yönünde büyük katkı sağlamıştır. Amasyalı olduğu bilinen ünlü antikçağ coğrafyacısı ve gezgin Strabon’un eğitim almak için bu şehre gelmiş olması şehrin antik çağda bir eğitim ve bilim merkezi olduğunu bize kanıtlıyor.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder